Rekuperacija - PS Klimatizacija
 


 Rekuperacija ali prezračevanje
 
Osnovni sistem prezračevanja
 

Klimatizacija Osnovni sitem prezračevanja je izveden z odsesovanjem iz takoimenovanih ”mokrih” prostorov (WC, kopalnice, kuhinje, utility, pralnice itd.). Vsi vertikalni kanali iz teh prostorov so zbrani v skupni kanal z odsesovalnim ventilatorjem, ki ima več hitrosti. Hitrost ventilatorja nastavimo glede na količino zraka, ki jo želimo odsesovati, to je zamenjati v eni uri. Sveži zrak pa dovajamo v bivalne prostore s pomočjo strateško pravilno postavljenih, termostatsko krmiljenih ventilov. Količino zraka lahko glede na letni čas in po potrebi spreminjamo s stikalom za izbiro hitrosti ventilatorja.
 
Pri ogrevanju objekta s toplotno črpalko, lahko z vgradnjo dodatnega elementa, izkoriščamo tudi odpadno toploto odsesovanega zraka (rekuperacija toplote). Dodatni element priklopimo na toplotno črpalko, ki tako lahko služi kot naprava za ogrevanje, hlajenje in izkoriščanje odpadne toplote prezračevanja. Učinkovitost toplotne črpalke tako dodatno povišamo, kar pa je pomembnejše, s skupnim sistemom dosežemo energetsko učinkovit, prijeten, okolju prijazen ter predvsem zdrav dom.
 
Prezračevalni sistemi:
 

Klimatizacija Prezračevalni sistemi zgradb so najpogosteje sestavljeni iz ločenega dovodnega in odvodnega dela. Oba dela imata vstopne in izstopne rešetke, največkrat pa tudi vsak svoj ventilator, ki potiska zrak skozi prezračevalne kanale. Zrak se pri vstopu v dovodni del filtrira skozi zračne filtre, poleg tega pa ima dovodni del lahko še grelec in vlažilec zraka. Na odvodni del je lahko priklopljen tudi odvod kuhinjske nape. Sčasoma se v prezračevalnem sistemu nabere plast prahu, maščob, filtri preperijo, zato je iz zdravstvenih in protipožarnih razlogov potrebno stanje sistema spremljati in ga po potrebi očistiti.
 
Ali ste vedeli, da ...
... je zrak v zaprtih prostorih 10 do 100 krat bolj onesnažen, kot zrak na prostem?
... so onesnaženi prezračevalni sistemi zgradb vzrok številnim alergijam in obolenjem dihal
... so onesnaženi prezračevalni vodi odlično gojišče za plesni, bakterije in druge mikrobe?
... so neočiščeni prezračevalni sistemi zaradi suhih, hitro vnetljivih organskih in anorganskih prašnih delcev, pogosto vzrok hitre širitve požarov znotraj objektov?
... zakonodaje nekaterih evropskih držav dopuščajo v kanalih prezračevalnih sistemov največ 1 gram prašnih delcev na kvadratni meter, v bolnišnicah in šolah pa še manj?
 
 
 


 

Copyright © 2016 PS Klimatizacija - Pravice pridržane.